13.2 C
Amsterdam

Algerije wil excuses van Frankrijk voor koloniale verleden

Lees meer

Algerije wil excuses van Frankrijk vanwege de ruim 130 jaar lange koloniale bezetting van het land. Dit stelt president Abdelmadjid Tebboune in een interview met nieuwszender France 24.

‘Ik geloof dat we met president Macron verder kunnen gaan in het verzoeningsproces’, aldus de Algerijnse president. ‘Hij is een heel eerlijke man, die de situatie wil verbeteren.’

Afgelopen vrijdag besloot Frankrijk de hoofden van 24 vrijheidsstrijders aan Algerije terug te geven. Zij werden onthoofd tijdens de koloniale periode.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is het kolonialisme een ‘ernstige fout’ geweest. De bezetting van Algerije noemde Macron eerder een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

Van 1830 tot 1962 was Algerije door Frankrijk bezet. In tegenstelling tot andere koloniën had Algerije de status van een Franse provincie. Het land werd als integraal onderdeel van Frankrijk beschouwd. Volgens journalist Marijn Kruk was de onafhankelijkheid van Algerije in 1962 voor veel Fransen daarom een ‘amputatie’, zei hij onlangs in gesprek met de Kanttekening.

- Advertentie -