14.8 C
Amsterdam

Amazon verkoopt merchandise van alt-right-figuur Groyper

Lees meer

Amazon verkoopt materiaal dat de alt-rechtse, wit-nationalistische meme Groyper promoot. Dat meldt non-profitorganisatie Media Matters for America.

Groyper is een padachtige afgeleide van Pepe the Frog. De meme wordt in verband gebracht met extreemrechts activisme van de alt-right, waaronder de wit-nationalistische internetpersoonlijkheid Nick Fuentes, wiens volgelingen zich ‘Groyper Army’ noemen.

Amazon verkoopt onder andere de boeken The Groypers and Frens coloring book en Who’s that groyper?

Behalve boeken verkocht Amazon ook stickers en T-shirts met Groyper. Sinds gisteren zijn ze onvindbaar – een aanwijzing dat Amazon deze producten uit het assortiment heeft verwijderd.

Amazon heeft een verleden met het verkopen van extreemrechtse merchandise. In januari dit jaar, na de bestorming van het Capitool door extreemrechtse Trump-aanhangers, besloot Amazon alle QAnon-spullen in de ban te doen. QAnon is de complottheorie dat de Verenigde Staten in het geheim worden geleid door een Deep State van satanische pedofielen, die een oorlog voeren tegen Donald Trump.

Ook verkocht Amazon de antisemitische ‘kinderboeken’ Der Giftpliz (‘De giftige paddenstoel’) en Der Pudelmopsdackelpinscher (‘De bastaard’) van de beruchte nazi Julius Streicher. Deze boeken werden ook door Bol.com verkocht.

- Advertentie -