17.3 C
Amsterdam

Amsterdam fluit Sinterklaascomité terug: enkel roetveegpieten toegestaan

Lees meer

Er doen alsnog alleen maar roetveegpieten mee bij de Sinterklaasintocht in de wijk Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord. Dit meldt BIJ1-raadslid Jazie Veldhuyzen op zijn Facebookpagina.

Vorige week meldde BIJ1 dat er een Sinterklaasintocht mét Zwarte Pieten in Amsterdam-Noord op komst zou zijn, gesubsidieerd door de gemeente en gesteund door overheidsinstanties. De partij stelde daarop raadsvragen.

Volgens het desbetreffende Sinterklaascomité ging het om roetveegpieten en ‘kleurpieten’, maar dat laatste kan het comité op haar buik schrijven.

‘Het stadsdeel staat alleen roetveegpieten toe, zonder afropruiken’, schrijft de Amsterdamse BIJ1-politicus nu. ‘Dit zal ook worden gecommuniceerd in een gezamenlijk bericht van het Sinterklaascomité Tuindorp Oostzaan en stadsdeel Noord.’

Volgens Veldhuyzen lijkt hiermee de komst van Zwarte Pieten bij een door de gemeente gesubsidieerde intocht op het laatste moment afgewend te zijn.

Veldhuyzen complimenteert de gemeente, die volgens hem adequaat heeft opgetreden toen de plannen van Sinterklaascomité bekend werden. ‘Ook het college heeft duidelijk gemaakt: in Amsterdam is er geen plaats voor Zwarte Piet.’

Onderzoek van de Kanttekening wees vorige week uit dat tientallen Sinterklaascomités in het land zijn afgestapt van Zwarte Piet, ook buiten de Randstad.

- Advertentie -