8 C
Amsterdam

Anti-islamretoriek verkiezingen doet Franse moslims vrezen voor veiligheid

Lees meer

Volgens de Franse overheid nam het aantal voorvallen van moslimhaat in 2021 met 38 procent toe, terwijl het aantal aanvallen op Joden en christenen niet toenam. Critici leggen een link met de anti-islamretoriek van de rechtse presidentskandidaten Éric Zemmour, Marine le Pen en Valérie Pécresse.

De radicaal-rechtse Le Pen (foto, links) is al langer berucht om haar anti-islamstandpunt, maar zij wordt deze verkiezingen rechts ingehaald door nieuwkomer Zemmour (foto, rechts).

De uiterst rechtse polemist Zemmour voert campagne tegen ‘on-Franse’ namen als Mohammed en wil dat moslims afstand doen van de islam. Ook is hij aanhanger van de beruchte extreemrechtse omvolkingstheorie, een complottheorie waarbij westerse elites de witte bevolking in ons werelddeel zouden ‘vervangen’ door moslims en Afrikanen.

De ‘toenemende tolerantie van racistische taal die wordt geuit door Zemmour’ heeft zonder meer bijgedragen aan het huidige anti-islamitische klimaat, stelt de Franse NGO SOS Racisme.

De Grote Moskee van Parijs beaamt dit. De moskee vreest dat campagne van Zemmour en ook Le Pen een ‘spiraal van haat’ schept en gezagsgetrouwe moslims tot zondebok maakt.

Het zoeken naar een zondebok voor alle problemen in de samenleving? Dat klinkt als de jaren dertig, zegt de moskeedirecteur in de Britse krant the Guardian. ‘Tegenwoordig zijn het niet langer Joden, maar moslims…’

The Guardian wijst ook naar Valérie Pécresse van de rechtse partij Les Républicains. Pécresse verwees tijdens een verkiezingsbijeenkomst naar de omvolkingstheorie; na kritiek stelde ze zelf geen aanhanger te zijn van die theorie. Daarnaast wil Pécresse het dragen van de hoofddoek in de openbare ruimte beperken, ook door atleten bij sportevenementen.

Er zijn ook politici die een andere toon aanslaan, zoals de socialistische kandidaat Anne Hidalgo. Zij bezocht onlangs de Grote Moskee van Parijs en zei daar zich zorgen te kaken over het ‘hatelijke’ discours in Frankrijk tegen moslims, dat volgens haar de ‘broederschap’ in het land schade toebrengt.

Volgens de Franse moslimvoorman Abdellah Zekri ligt het werkelijke aantal anti-islamitische incidenten in Frankrijk veel hoger dan wordt gemeten. Vaak worden incidenten niet gemeld bij de politie, zegt hij tegen de website Middle East Eye, omdat moslims weten dat het toch geen zin heeft.

‘Meestal worden de daders niet gearresteerd. En zo wel, dan wordt ons verteld dat ze niet gezond van geest zijn.’ Daarnaast worden haatberichten op social media niet meegerekend als anti-moslimvoorvallen; hetzelfde geldt voor discriminatie door overheidsdiensten.

- Advertentie -