22.9 C
Amsterdam

Apple-leveranciers in China: Oeigoeren niet welkom als werknemer

Lees meer

Sommige Apple-leveranciers in China zeggen expliciet dat leden van bepaalde minderheidsgroepen, waaronder de islamitische Oeigoeren, niet moeten solliciteren. Dit meldt het internationale techplatform the Information.

De nieuwssite vond discriminerende online vacatures van bedrijven die onderdelen produceren voor onder meer iPhones, iPads en iPhones-glas.

Zo weer een vacature van het bedrijf Biel Chrystal, dat iPhone-glas maakt minderheden ‘uit de regio’s Tibet of Xinjiang.’ En het bedrijf Cathay Ming, dat iPhone-onderdelen produceert maakt een expliciete uitzondering voort Oeigoeren.

Apple wilde niet reageren, aldus the Information.

Meerdere westerse parlementen, waaronder die van Nederland en Groot-Brittannië, beschuldigen de Chinese regering van genocide op de Oeigoeren, ook omdat China bezig is met een gedwongen anticonceptiebeleid om de Oeigoerse bevolking te beperken. Uit een analyse door de Duitse onderzoeker Andrian Zenz blijkt dat hierdoor 2,6 tot 4,5 miljoen minder Oeigoerse baby’s zullen worden geboren, binnen twintig jaar.

In maart sprak een internationale set van deskundigen in een mensenrechtenrapport van ‘een intentie om de Oeigoeren als groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen’.

- Advertentie -