7.3 C
Amsterdam

Armenië doet handreiking naar Gaza, herkent de horror

Lees meer

Armenië is bezig met een charmeoffensief in het Midden-Oosten. Op staatsbezoek in Egypte verklaarde premier Nikol Pashinyan hulpgoederen te zullen sturen naar Gaza.

‘Armenië heeft medelijden met de tienduizenden onschuldige slachtoffers die zijn omgekomen als gevolg van de toenemende militaire operaties in Gaza’, verklaarde de premier aan de pers, na een ontmoeting met de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi in Caïro.

‘Ook wij hebben de horror ervaren van aanvallen op burgers en civiele infrastructuur. We sluiten ons aan bij de oproep van de internationale gemeenschap tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. In deze context hebben we grote waardering voor de stappen die Egypte heeft gezet om de ononderbroken toegang van humanitaire hulp tot Gaza te garanderen, gewonde Palestijnen op te nemen en buitenlanders te evacueren’, zei hij.

De premier zegt dat Armenië humanitaire hulp naar Gaza zal sturen en hiervoor steun en advies krijgt van Egypte. De details zullen verder worden uitgewerkt door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen.

Pashinyan hoopt ook Egyptische steun te krijgen in het conflict met Azerbeidzjan. De premier maakt zich grote zorgen over Azerbeidzjan, dat na de herovering en etnische zuivering van Nagorno-Karabach eind vorig jaar het oog heeft laten vallen op de zogenoemde Zangezur-corridor, om op die manier de exclave Nachitsjevan te verbinden met de rest van Azerbeidzjan.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is ook een groot voorstander van deze corridor, omdat Turkije dan wordt verbonden met de ‘Turkse’ broederlanden in Centraal-Azië. Pashinyan zegt te willen streven naar de normalisering van diplomatieke betrekkingen met Azerbeidzjan, op basis van de erkenning van de territoriale integriteit van beide landen. Maar Azerbeidzjan, dat net een oorlog heeft gewonnen, ontkent het bestaansrecht van Armenië.

- Advertentie -