18.6 C
Amsterdam

Britse mensenrechtenactivist die geweigerd is in Polen beschuldigt Frankrijk

Lees meer

Muhammad Rabbani, directeur van de Britse burgerrechtenorganisatie Cage, werd eergisteren de toegang tot Polen ontzegd. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar Frankrijk, dat hem op een Europese no-entry-lijst zou hebben gezet.

Maandag kwam Rabbani aan op de luchthaven in Warschau. Hij zou spreken op een congres in de Poolse hoofdstad. Bij de paspoortcontrole werd hij echter tegengehouden, omdat zijn naam in het Schengen Informatie Systeem (SIS) stond.

SIS is een veiligheidsdatabase die gebruikt wordt door de 26 landen van het Schengengebied. Mensen die in deze database staan mogen worden geweigerd bij de grenscontrole. Rabbani’s naam staat ook op de SIS-lijst. Dat blijkt uit documenten die website Middle East Eye heeft ingezien. In deze documenten staat niet welk land de moslimactivist op de lijst heeft gezet, maar Rabbani zegt dat dit Frankrijk is. ‘Poolse grenswachten namen mij apart en zeiden dat Frankrijk mij op het SIS heeft geplaatst’, vertelde hij Middle East Eye.

Dit laat volgens hem zien dat Frankrijk bereid is vieze spelletjes te spelen, om zo moslimactivisten het zwijgen op te leggen. Rabbani beschuldigt Frankrijk van staatsislamofobie en is van mening dat de Franse staat moslims vervolgt. Deze donderdag zou Rabbani in Polen spreken op een conferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), maar dat gaat nu dus niet door.

Eerder dit jaar verbood het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken Rabbani de toegang tot het land en beschuldigde hem ervan samenzweringstheorieën over ‘islamofobe vervolging’ in Frankrijk te verspreiden. Frankrijk kwam tot dit besluit omdat Rabbani tijdens een OVSE-bijeenkomst in september 2022 de Franse regering ervan beschuldigde een ‘racistische regeringsagenda’ te hebben en haar moslimgemeenschap te ‘terroriseren’.

 

 

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -