15.1 C
Amsterdam

Britse politie geeft trap na aan overmeesterde man, mogelijk racisme

Lees meer

Een Britse politieagent is geschorst, nadat hij eergisteren een overmeesterde man twee keer tegen het hoofd schopte op de luchthaven van Manchester. Volgens critici gaat om racistisch politiegeweld tegen een moslim.
De video van het incident ging viral en haalde de Amerikaanse nieuwszender CNN.  Honderden demonstranten protesteerden woensdagavond bij het politiebureau in Rochdale, ten noorden van Manchester.
Het incident, waarbij drie politieagenten werden aangevallen en één agente een gebroken neus opliep, vond woensdag plaats op de luchthaven van Manchester. Op videobeelden is te zien hoe een overmeesterde man op de grond ligt en door een politieagent tegen het hoofd wordt geschopt. De agenten pakten ook een andere man hardhandig aan.
De politie verklaarde dat de agenten aanvankelijk werden opgeroepen om een ruzie tussen reizigers in terminal 2 te sussen, maar dat enkele ‘heethoofden’ zich vervolgens tegen de opgetrommelde agenten keerden.

Vier mannen zijn gearresteerd en de politie wacht verdere onderzoeken af. De twee mannen die door de politie zijn mishandeld willen de politie aanklagen en worden juridisch bijgestaan door advocaat Akhmed Yakoob. Hij benadrukte de noodzaak van gerechtigheid en klaagde over het gebrek aan medische zorg door de politie.

De islamitische gemeenschap in Greater Manchester reageerde woedend op de beelden, die het zoveelste bewijs zouden zijn van racistisch en islamofoob politiegeweld. Honderden betogers verzamelden zich woensdagavond bij het politiekantoor van Rochdale en hielden een vreedzame demonstratie. De politie zegt begrip te hebben voor de bezorgdheid van veel Britse burgers, die geschrokken zijn van de heftige videobeelden, en kondigde aan het incident te onderzoeken.

Dal Babu, voormalig hoofdcommissaris van de Metropolitan Police in Londen, vindt de beelden ‘volkomen schokkend’ en ‘volkomen afschuwelijk’. In een interview met BBC Radio 4 vertelt hij dat het geweld tegen de verdachte ‘buitensporig’ was en hij gelooft dat hierbij racisme een rol speelde. Babu heeft kritiek op de politie van Manchester, die een Aziatische agent inzette als woordvoerder. Dit is volgens Babu een cynische poging om het incident te bagatelliseren. De burgemeester van Greater Manchester, Andy Burnham, zegt dat het onderzoek naar het incident onafhankelijk zal zijn.
Ook 10 Downing Street heeft zich ondertussen met de zaak bemoeid. Minister-president Keir Starmer erkende gisteren de publieke bezorgdheid over het mogelijk racistische incident.
- Advertentie -