14.3 C
Amsterdam

Canada: twee moslima’s overleven aanval door man in auto

Lees meer

Een 40-jarige man in de Canadese stad Hamilton is gearresteerd op verdenking van een haatmisdrijf tegen twee moslima’s met een hoofddoek.

De aanklacht: het uiten van doodsbedreigingen, mishandeling met een wapen, het gevaarlijk besturen van een motorvoertuig en het niet naleven van de proeftijd. De politie van Hamilton zegt dat de naam van de verdachte niet wordt vrijgeven totdat hij voor de rechter verschijnt.

Volgens een verklaring die de NCCM namens de familie van de slachtoffers heeft vrijgegeven, enkele uren voor de arrestatie, vond de aanval plaats op maandagavond. Het ging om een individu dat ‘gevaarlijk op onze familieleden afreed’.

‘Hij schold hen uit. Hij schold hen uit met een aantal racistische en islamofobe scheldwoorden. Hij dreigde hen te vermoorden. Hij probeerde hen in zijn voertuig naar huis te volgen’, aldus de verklaring. ‘We zijn geschokt maar niet gebroken na de aanval op ons gezin. Laten we duidelijk zijn: dit individu probeerde onze familie te terroriseren.’

Moeder en dochter liepen op een parkeerplaats, toen ze bijna werden aangereden door een auto. De bestuurder beledigde de twee vrouwen met racistische en anti-islamitische leuzen.

In de politieverklaring staat dat beide vrouwen zich achter de bosjes hebben verstopt, uit angst voor de man die naar hen op zoek was. Uiteindelijk wist hij hen te vinden en dreigde hen te vermoorden. Een van de vrouwen schreeuwde om hulp, waarop getuigen tussenbeide kwamen en de verdachte besloot om te vluchten.

Volgens de Canadese moslimraad doet de aanval denken aan de aanslag in London, in de Canadese provincie Ontario. Op 6 juni reed de 20-jarige Nathaniel Veltman met een zwarte pick-up truck vier islamitische familieleden dood.

Sinds de aanslag in Londen zijn er andere aanvallen geweest die gericht waren tegen de Canadese moslimgemeenschap. Eind juni viel een gemaskerde man twee moslimvrouwen in St. Albert, Alberta aan, waarbij de ene vrouw bewusteloos werd geslagen en de andere bedreigd werd met een mes.

Enkele dagen later werd een 32-jarige moslims in Saskatoon in de staat Saskatchewan aangevallen door twee mannen. Hij werd in zijn rug gestoken met een mes en een deel van zijn baard werd afgesneden.

De Canadese moslimraad wil dat de autoriteiten strenger optreden tegen anti-moslimincidenten: een speciale coördinator tegen moslimhaat, meer aandacht voor het gevaar van moslimhaat in het onderwijs en een betere aanpak van racistische incidenten op staat.

- Advertentie -