0.9 C
Amsterdam

Canadese moordenaar van moslims geïnspireerd door ‘wit-nationalisme’

Lees meer

De Canadese man die twee jaar geleden op een moslimfamilie inreed en daarbij vier dodelijke slachtoffers maakte, heeft dat met voorbedachte rade gedaan. Het was volgens de openbaar aanklager een doelbewuste terroristische aanslag gedreven door ‘wit-nationalistische overtuigingen’. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera


De 22-jarige Nathaniel Veltman zou de aanslag drie maanden van tevoren hebben voorbereid. Bij de aanslag kwamen Salman Afzaal, zijn vrouw Madiha Salman, hun 15-jarige dochter Yumna en 74-jaar oude grootmoeder Talat Afzaal om het leven. De 9-jarige zoon raakte zwaargewond, maar heeft de aanslag overleefd.

Veltman acht zichzelf onschuldig, maar bij zijn arrestatie heeft hij tegen agenten zijn politieke intenties prijsgegeven. Hij zou toen expliciet hebben gezegd dat hij naar moslims zocht om ze te doden en dat hij een pick-up truck heeft gebruikt om anderen te inspireren zulke wagens te gebruiken om moslims te doden.

Het is voor het eerst dat een wit-nationalistische terreurzaak in Canada wordt behandeld. Naar verwachting zal het proces twee maanden duren. De Canadese Raad van Moslims volgt de zaak op de voet.

De moordaanslag op de moslimfamilie zorgde destijds voor hernieuwd trauma bij Canadese moslims. Velen waren al diep geschokt door de dodelijke aanslag op een moskee in Quebec in 2017 en een steekpartij in Toronto in 2020.

- Advertentie -