20.7 C
Amsterdam

Collega-Kamerleden bedreigen mag niet meer in parlement

Lees meer

De Tweede Kamer heeft de eigen spelregels aangepast. In het Reglement van Orde staat nu expliciet dat bedreigingen verboden zijn.

Een grote Kamermeerderheid stemde gisteren in met het voorstel van D66 en de ChristenUnie om het Reglement van Orde aan te passen. Alleen de populistische oppositiepartijen PVV, Forum voor Democratie, JA21 en BVNL (Groep van Haga) stemden tegen.

Vele parlementariërs ergeren zich aan de verruwing van omgangsvormen in de Tweede Kamer. Populistische politici van FvD en PVV gebruiken tegen hun tegenstanders soms bedreigende taal. Dieptepunt waren de uitlatingen van FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen, die in november 2021 collega-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) bedreigde. ‘Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen.’

Er zijn vaker dit soort incidenten geweest. Zo zei PVV-Kamerlid Machiel de Graaf in 2019 tegen Denk-Kamerlid Selcuk Öztürk: ‘zwijg daar eeuwig over! Want ik zal je najagen. Dan ben je van mij!’ De Kamervoorzitter kon toen niet ingrijpen, omdat bedreigingen niet in het Reglement van Orde waren opgenomen. Dat is nu veranderd. Aanvankelijk kon de Kamervoorzitter, als Kamerleden ‘beledigende uitdrukkingen’ bezigen of de orde verstoren, hen het woord ontnemen. Aan dit lijstje heeft de Kamer nu ‘bedreigingen’ toegevoegd.

Als een parlementariër weigert op zijn of haar gewraakte uitspraken terug te komen moet dit Kamerlid de vergaderzaal verlaten. Daarnaast kunnen parlementariërs een dag worden geschorst. FvD-leider Thierry Baudet werd vorig jaar voor een week geschorst, omdat hij zijn nevenfuncties niet openbaar wilde maken.

- Advertentie -