22.9 C
Amsterdam

Dalai Lama vindt dat vluchtelingen terug moeten

Lees meer

De Tibetaanse geestelijke wil niet dat Europa verandert in ‘een islamitisch of Afrikaans land’.

De Dalai Lama, de 83-jarige geestelijk leider van het boeddhistische Tibet, zei vorig jaar in een toespraak dat vluchtelingen terug naar huis zouden moeten keren: ‘Europa is voor de Europeanen’. Deze opmerking zorgde voor nogal wat controverse. Toch herhaalt de Dalai Lama tegenover de Britse zender BBC dit standpunt.

‘Een beperkt aantal’ vluchtelingen opnemen is volgens de Dalai Lama ‘OK’, maar hij wil niet dat Europa ‘een islamitisch of Afrikaans land wordt’. Hij stelt dat vluchtelingen weliswaar opgevangen moeten worden en een opleiding moeten krijgen, maar dat ze de opgedane vaardigheden uiteindelijk niet in Europa maar in het land van herkomst moeten benutten.

De BBC schrijft dat dit een herinnering is ‘dat de Dalai Lama is niet alleen een spirituele leider is, maar ook een politicus met meningen zoals iedereen die heeft’.

Ook uit de Dalai Lama kritiek op de Amerikaanse Donald Trump. Hij laakt Amerika’s terugtrekbeweging uit het klimaatakkoord van Parijs en de manier waarop het land de migrantencrisis bij de grens met Mexico te lijf gaat. ‘Ik werd verdrietig van foto’s die ik zag van een paar van die jonge kinderen (die daar worden vastgehouden, red.)’.

Behalve over vluchtelingen en Trump laat de Dalai Lama zich bij de BBC ook uit over vrouwen. Als hij na zijn dood zou worden opgevolgd door een vrouw, dan moet dat wel een mooie vrouw zijn, stelt de geestelijk leider. In het boeddhisme draait het volgens de Dalai Lama niet alleen om innerlijke schoonheid, maar ook om het uiterlijk.

- Advertentie -