17.3 C
Amsterdam

Amsterdams Denk-raadslid betreurt ophef over nazivergelijking

Lees meer

Het Amsterdamse Denk-raadslid Numan Yilmaz heeft zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij Nederlandse Gülen-aanhangers met nazi’s vergeleek.

‘Ondanks dat er bij mij veel emoties spelen over dit onderwerp, had achteraf ik mijn woorden over de historische vergelijking zorgvuldiger kunnen kiezen’, aldus het raadslid op Twitter. ‘Het was niet mijn intentie mensen persoonlijk te aan te vallen, dan wel te kwetsen. Ik betreur het als mensen mijn woorden op die wijzen hebben opgevat.’

Beeld: Twitter / Numan Yilmaz

Twee weken geleden werd bekend dat de Denk-politicus de gewraakte vergelijking trok in een artikel op internet. In het stuk ageert hij tegen het feit dat enkele Turkse Nederlanders uit de Gülenbeweging een lintje hebben kregen voor hun vrijwilligerswerk in Amsterdam.

Door hen een lintje te geven zou de koninklijke onderscheiding worden gedevalueerd. Yilmaz: ‘Zou een aanhanger van Hitler, Mussolini, Franco of Ratko Mladic ook deze onderscheiding krijgen?’

Volgens Yilmaz zijn Gülen-sympathisanten aanhangers van een terroristische organisatie die verantwoordelijk zou zijn voor de mislukte coup van juli 2016. Sinds die mislukte coup houdt Turkije een klopjacht tegen de beweging achter de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die tegenwoordig in Amerika woont. De Turkse president Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep.

Na raadsvragen van D66-raadslid Jan-Bert Vroege kwalificeerde wethouder Diversiteit Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vorige week de uitlatingen van Yilmaz als ‘buitengewoon problematisch’.

De Amsterdamse SP-fractievoorzitter Erik Flentge neemt de excuses van zijn raadscollega niet zo serieus:

- Advertentie -