14 C
Amsterdam

Duitse staatssecretaris van Integratie: migrantenpeuters gebaat bij taaltesten

Lees meer

De Duitse staatssecretaris van Integratie, Annette Widmann-Mauz (CDU), wil dat kinderen op het kinderdagverblijf taaltesten krijgen. Dit zou de taalachterstand van migrantenkinderen al vanaf het lager onderwijs moeten terugdringen.

‘Het is belangrijk dat alle kinderen dezelfde startkansen hebben en daarom hebben we deze testen landelijk nodig’, zei de bewindsvrouw bij de presentatie van een nieuw integratierapport met als titel Duitsland kan integreren.

Er is een sterk verband tussen het succesvol afronden van een opleiding en welke etnische achtergrond iemand heeft, volgens het rapport. Kinderen met een migratieachtergrond zouden daarom het meest van voorschoolse educatie profiteren. De testen moeten volgens de staatssecretaris al twee jaar voor de basisschoolleeftijd beginnen.

Widmann-Mauz benadrukte dat deze taaltesten voor alle kinderen verplicht moeten zijn, los van hun afkomst. ‘De vraag of je Duits spreekt is geen vraag naar migratieachtergrond’, zei ze op de persconferentie.

Widmann-Mauz is ook voor krachtigere maatregelen tegen discriminatie in onderwijsinstellingen. Ze pleit onder andere voor verplichte training voor onderwijspersoneel: leraren moeten ‘intercultureel competent’ zijn.

- Advertentie -