7.3 C
Amsterdam

Duurzame vrede in Kaukasus ‘dichterbij dan ooit’

Lees meer

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg denkt dat er, nu het langdurige conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië voorbij is, een kans op duurzame vrede ligt. Dit zei hij tijdens zijn driedaagse bezoek aan de Kaukasus.

Ook de Azerbeidjaanse president Ilham Alivey gelooft dat vrede nu dichterbij is dan ooit. Zo meldt de Turks-Armeense krant Agos.

Tussen Armenië en Azerbeidzjan botert het al lange tijd niet. Vorig jaar veroverde Azerbeidzjan de Armeense enclave Nagorno-Karabakh met een exodus van honderdduizend Armeniërs tot gevolg. Sindsdien lijken de gemoederen bedaard, maar Azerbeidzjan wil nog wel een landverbinding over Armeens grondgebied, de zogenoemde Zangezur-corridor.

Tijdens zijn bezoek bedankte de NAVO-chef Azerbeidzjan voor de humanitaire hulp aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Daarnaast zei hij dat de militaire samenwerking tussen Turkije en Azerbeidzjan een meerwaarde heeft voor de betrekkingen tussen de NAVO en Azerbeidzjan.

Na zijn bezoek aan Baku vervolgde Stoltenberg zijn reis naar Georgië en Armenië, waar hij vandaag is. Dit weekend werd bekend dat de Europese Unie werkt aan een nieuwe samenwerking met Armenië. Volgens een woordvoerder van het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken zou er in de zomer al een verdrag ondertekend worden.

Armenië schuift, na de verloren oorlogen tegen Azerbeidzjan in 2020 en 2023 en de teleurstelling over de Russische rol als ‘beschermer’ van het christelijke land, steeds meer de westerse kant op.

- Advertentie -