10.7 C
Amsterdam

Erdogan krijgt concurrent erbij: Turkse oud-premier richt nieuwe partij op

Lees meer

Ahmet Davutoglu, oud-premier onder de Turkse president Erdogan, is een paar weken terug vanwege aanhoudende kritiek uit de AKP gezet. Maar hij legt het bijltje er niet bij neer: samen met nog vijf voormalige AKP-kopstukken zal Davatoglu een nieuwe partij oprichten, melden Turkse media.

Davutoglu was van 2009 tot 2014 minister van Buitenlandse Zaken en van 2014 tot 2016 minister-president. Hij stond al langer bekend als fervent criticaster van Erdogans beleid en zijn grote macht.

Zo bekritiseerde hij vorige maand Erdogans besluit om drie Koerdische burgemeesters af te zetten, zei hij dat de waarheid over de golf van aanslagen die Turkije in 2015 kende nog niet boven tafel is en suggereerde hij dat Erdogan de mislukte coup van 2016 al zag aankomen en tevens goed kon gebruiken.

Drie weken geleden was Erdogan het zat en besloot hij Davutoglu en drie anderen te royeren. Onder de vijf politieke medestanders van Davutoglu bevinden zich enkele oud-parlementariërs en het voormalige hoofd van de Turkse centrale bank.

De ex-premier heeft aangekondigd eind november de partij te lanceren. Davutoglu en zijn kompanen zullen de komende twee maanden onder andere gebruiken om het partijprogramma op te stellen.

Davutoglu is niet de enige boze ex-AKP’er met plannen voor een nieuwe partij. Enkele maanden geleden kondigde voormalig vice-premier Ali Babacan aan om samen met ex-president Abdullah Gül een nieuwe partij op te richten. Deze partij zou, net als die van Davutoglu, later dit jaar tot stand komen.

Onder analisten was het al langer de verwachting dat Babacan en Gül niet samen zouden werken met Davutoglu. Gül en Davutoglu zouden slecht door één deur kunnen, terwijl Babacan bekend staat als relatief pro-westers en Davutoglu als een pan-islamist.

- Advertentie -