15.8 C
Amsterdam

EU wil moslimhaat aanpakken, maar een coördinator is er nog steeds niet

Lees meer

De Zweedse Europarlementariër Evin Incir wil dat de Europese Commissie zo snel mogelijk een ‘coördinator tegen islamofobie’ benoemt om haat tegen moslims aan te pakken. De functie blijft al sinds 2021 onvervuld.

Incir zegt tegen de website Euractiv ernstig bezorgd te zijn over de toenemende haat tegen moslims én de normalisering van deze haat ‘binnen het politieke establishment van sommige landen’. Ze doelt hiermee onder andere op Hongarije en Italië, waar uiterst rechtse regeringen in negatieve bewoordingen spreken over vluchtelingen en moslims.

Volgens Incir vergroot het normaliseren van anti-moslimretoriek de kans op geweld tegen moslims.

In 2015 heeft de Europese Commissie samen met de antisemitismecoördinator de functie van antimoslimhaatcoördinator ingesteld om moslimdiscriminatie in de EU-lidstaten aan te pakken. Maar sinds juli 2021 is de positie onvervuld, iets waar EU-watchers zich al langer zorgen over maken.

In de antiracismeresolutie die in november werd aangenomen, riep het Europees Parlement de Commissie op om ‘spoedig’ de coördinator voor de bestrijding van antimoslimhaat aan te stellen. Incir waarschuwt dat het niet aanstellen van een coördinator een signaal is voor Europese moslims dat ’het bestrijden van andere vormen van racisme voor onze instellingen belangrijker lijkt dan het bestrijden van dit soort racisme’.

Ondertussen is de EU bezig met wetgeving om haatmisdrijven en haatzaaiende taal harder aan te pakken. Als deze wetsvoorstellen klaar zijn worden ze voorgelegd aan het Europees Parlement, dat hier vervolgens over stemt.

- Advertentie -