16.8 C
Amsterdam

Frans-Algerijnse ruzie suddert door: ‘Wij eisen volledig respect van Macron’

Lees meer

De Algerijnse president Abdelmajid Tebboune zegt dat er van een terugkeer van zijn ambassadeur naar Frankrijk pas sprake kan zijn als er ‘volledig respect’ is vanuit Frankrijk. Dat schrijft Deutsche Welle.

De gemoederen tussen beide landen zijn hoog opgelopen na onenigheid over visa’s en opmerkingen van de Franse president Emmanuel Macron over Algerije, een voormalige kolonie.

Macron had in een ontmoeting met pro-Franse Algerijnen (Harkis) gezegd dat Algerije wordt geregeerd door een ‘politiek-militair systeem’ en dat de geschiedenislessen in Algerije vol zit met ‘haat tegen Frankrijk’.

In die ontmoeting had Macron van de Harkis om vergeving gevraagd voor hoe ze na hun pro-Franse diensten in Frankrijk zijn behandeld.

Macron sloot bovendien eerder uit dat Frankrijk excuses zou aanbieden voor de koloniale overheersing van Algerije of het optreden van het Franse leger tijdens de bloedige Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog.

Algerije heeft daarop haar ambassadeur teruggeroepen en de luchtruim gesloten voor Franse militaire toestellen die operaties uitvoeren tegen islamistische militanten in de Sahel-regio.

‘De geschiedenis moet niet vervalst worden’, zegt de Algerijnse president ten overstaan van nationale media en voegt daaraan toe dat ‘We niet kunnen doen alsof er niks is gebeurd’.

Macron hoopt vooralsnog op dialoog en dat ‘het beter is om te praten’.

- Advertentie -