21.4 C
Amsterdam

Franse raadskandidate verstoten uit partij Macron om hijab, start eigen lijst

Lees meer

Sara Zemmahi (26) voert campagne voor haar eigen lijst tijdens de lokale verkiezingen in Montpellier in Zuid-Frankrijk. De moslima werd vanwege haar hijab niet langer gesteund door La République En Marche (LREM), de partij van president Emmanuel Macron.

In een poster van LERM (foto) voor de lokale verkiezingen van Montpellier droeg Zemmahi een hoofddoek. Dit was voor de radicaal-rechtse partij Rassemblement National van Marine Le Pen reden om alle pijlen op de moslima te richten. LERM zou te weinig doen tegen ‘islamitisch separatisme’ en kwam niet genoeg op voor de seculiere waarden van de Republiek, aldus Rassemblement National.

Hierop nam een partijwoordvoerder van LERM afstand van kandidate Zemmahi. ‘Op het moment dat je een religieus symbool op een campagneposter laat zien, of het nu een keppeltje, kruis of sluier is, wordt het een politieke daad. Religieus geloof wordt weergegeven op politiek materiaal. Ik heb liever dat onze kandidaten en gekozen vertegenwoordigers alle burgers aanspreken.’

Zemmahi besloot daarop met een eigen lijst aan de lokale verkiezingen mee te doen. ‘Sara is een vrije vrouw, ze kan doen wat ze wil in haar leven’ zegt Mahfoud Benali, de nummer twee op de nieuwe lijst.

Zemmahi hoopt aankomende zondag in de gemeenteraad te worden verkozen. ‘Ik wil jongeren helpen met hun schoolcarrière. En ik vecht tegen alle vormen van discriminatie, voor gelijke rechten voor iedereen. Iedereen moet de kans krijgen om te doen wat hij wil’, aldus de aspirant-politica. In Montpellier wonen veel kiezer met een islamitische achtergrond.

- Advertentie -