18.7 C
Amsterdam

Franse ‘vriendschapsgroep’ wil antisemitisme en islamofobie tegengaan

Lees meer

Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog is er een enorme toename van antisemitische incidenten in Frankijk. De ‘Joods-islamitische groep van Vriendschap’ slaat de handen ineen om het tij te keren. Zo meldt de nieuwszender Deutsche Welle.

‘We hebben meer overeenkomsten dan het lijkt’, staat op een geparkeerd busje in Ris-Orangis, een voorstad van Parijs, meldt Deutsche Welle. Een groepje mensen staat om het busje heen en maken een praatje maken met jongeren in de buurt.

‘Hoe zou je discriminatie uitleggen?’, vraagt een Franse bekeerling tot de islam aan jongeren. ‘Dat is wanneer je iemand slecht behandelt vanwege vooroordelen’, antwoordt een jongere.

De 80-jarige rabbijn Michel Serfaty (geboren in Marokko) staat er ook bij. Hij is de initiatiefnemer van de Groep van Joods-islamitische Vriendschap, die nu al twintig jaar bestaat en tachtig moslims in dienst heeft.

‘Ons doel is het bestrijden van antisemitisme en islamofobie,’ vertelt Serfaty aan Deutsche Welle. ‘We proberen jongeren op een indirecte manier bewust te maken. We hebben het over discriminatie, om hun aandacht te trekken en doen ons best dat ze niet in de val van antisemitisme worden gelokt,’ aldus Serfaty.

Sinds het huidige Gaza-conflict zijn in Frankrijk al meer 1250 antisemitische incidenten geregistreerd door de autoriteiten. Dat is hoger dan elk jaarcijfer sinds 2000, die rond de 400 antisemitische haatincidenten schommelt.

- Advertentie -