28 C
Amsterdam

Hamas wil niet onderhandelen terwijl Palestijnen verhongeren

Lees meer

Een woordvoerder van Hamas dreigt onderhandelingen over een staakt-het-vuren met Israël te staken vanwege de hongersnood onder de Palestijnse bevolking. ‘De beweging zal de gesprekken eindigen als noodlijdende Palestijnen in het noorden van Gaza geen hulp krijgen’, aldus de woordvoerder op de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Hulporganisaties waarschuwen al langer voor een hongersnood onder Palestijnse vluchtelingen. Hamas wil dat eerst die mensen voorzien worden van hulp en dreigt van tafel te stappen in Cairo, waar deze week de strijdende partijen onderhandelen over een gevechtspauze.

Het is zeer de vraag of er daadwerkelijk een staakt-het-vuren komt, omdat de Israëlische premier Netanyahu al dagenlang over een offensief in Zuid-Gaza bij Rafah spreekt. De internationale gemeenschap is kritisch. Bijna anderhalf miljoen mensen hebben zich in het zuidelijkste stukje van Gaza verschanst en hebben in Gaza nergens meer om naar toe te vluchten.

Vorige week werd bekend dat Egypte een omstreden vluchtelingenkamp bouwt voor Palestijnen aan de grens. Egypte is geheimzinnig over de ware toedracht van zo’n kamp in de woestijn. Critici menen dat Egypte hiermee een ‘etnische zuivering’ faciliteert.

- Advertentie -