14.2 C
Amsterdam

India: onthoofding hindoeman doet spanningen verder oplopen

Lees meer

Nadat een hindoeman in India door radicale moslims is onthoofd, zijn de religieuze spanningen er verder opgelopen.

De onthoofding van de hindoeman, een kleermaker, werd gefilmd door zijn moordenaars. De mannen deden zich voor als klanten in zijn winkel en vielen hem aan terwijl hij hun maten aan het opnemen was.

De mannen onthoofdden de kleermaker omdat die online steun zou hebben betuigd aan negatieve opmerkingen over de profeet Mohammed door een woordvoerder van regeringspartij BJP. Deze opmerkingen leidden onlangs tot woede en boycots in enkele islamitische landen, maar ook tot protesten en rellen in India zelf.

Twee moslimmannen zijn inmiddels gearresteerd voor de onthoofding. Indiase moslims en organisaties keuren de moord massaal af. Toch is door heel India woede richting moslims ontstaan.

Zo roepen in openbare Telegram-groepen extremistische hindoes op tot het oppakken van de wapens en het aanvallen van moslims en het politiestation waar de gearresteerde moslims vastzitten.

Een lid van de hindoe-radicale organisatie Vishwa Hindu Parishad zegt in een video op social media: ‘Je (Indiase moslims, red.) zou bang moeten zijn voor de dag dat ook hindoes antwoord gaan geven.’

Ook zijn volgens de BBC rellen en brandstichting ontstaan in de Indiase stad Udaipur (foto), waar de hindoeman werd onthoofd.

- Advertentie -