20.5 C
Amsterdam

Israël valt nu ook Libanon aan

Lees meer

De aanvallen van Israël op Libanon zijn deze week geïntensiveerd. Aan de kant van de Libanese sjiitische verzetsbeweging Hezbollah en aan die van Israël zijn doden gevallen.

Woensdagochtend werd een Israëlische soldaat gedood en acht raakten gewond bij een raketaanval van Hezbollah op een Israëlische basis in Safad. Israël reageerde daarop met een reeks aanvallen op dorpen in heel Zuid-Libanon, waaronder Iqlim al-Tuffah, Aadchit, Jibchit en Labbouneh. Hierbij vielen tenminste vier doden, waaronder een moeder en twee van haar kinderen. Naar verluidt werd ook een Hezbollah-strijder gedood.

‘Vroeger was het niet zo erg. Deze keer horen we geen drones, maar gevechtsvliegtuigen’, vertelt de Libanese journalist Ramiz Dallah aan de Arabische zender Al Jazeera.

Israël heeft na 7 oktober Libanon vaker aangevallen, onder andere met artilleriebeschietingen. Hierbij zijn ruim 240 mensen gedood, waaronder tenminste 22 burgers. Volgens Qassem Kassir, een Libanese politiek commentator, richten de Israëlische aanvallen zich op ‘burgers, media en dorpen, naast partijstrijders (van Hezbollah)’. Israël wil alle burgers uit Zuid-Libanon verdrijven, zei hij ook tegen Al Jazeera. Verschillende analisten delen deze observatie, aldus de Arabische nieuwszender. Israël heeft in het verleden verschillende pogingen ondernomen om Zuid-Libanon onbewoonbaar te maken voor burgers en zo een veiligheidsbufferzone te creëren.

Ramzi Kaiss, onderzoeker bij het kantoor van Human Rights Watch (HRW) in Beiroet, beschuldigt Israël van oorlogsmisdaden: ‘Israël heeft onwettige aanvallen uitgevoerd in Libanon, onder meer door middel van zowel ogenschijnlijk willekeurige als opzettelijke aanvallen op burgers, wat neerkomt op oorlogsmisdaden.’

- Advertentie -