13.7 C
Amsterdam

Israël wil nucleaire technologie delen met Marokko en andere moslimlanden

Lees meer

Israël is bereid zijn nucleaire technologie te delen met Arabische landen die de banden met Israël hebben verbeterd. De directeur van het Israëlische atoomagentschap IAEC zei dit op een conferentie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Wenen.

IAEC-directeur Moshe Edri refereerde onder meer naar Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, landen met wie de banden sinds 2020 zijn genormaliseerd. Zo’n samenwerking zou dan wel onder leiding van het IAEC moeten gebeuren, zei hij erbij.

Israël beschikt over zo’n tweehonderd kernwapens, die allemaal op Iran gericht staan. Israël is bang dat Iran, dat Israël als zijn aartsvijand beschouwt, over kernwapens zal komen te beschikken. Iran zegt inmiddels al technisch in staat te zijn om een kernbom te maken.

Israël heeft meermalen gedreigd Iraanse nucleaire faciliteiten aan te vallen als de nucleaire ambities van Iran niet op een diplomatieke manier worden ingedamd. Maar het Pentagon zei onlangs dat het onwaarschijnlijk is dat Amerika en Iran snel een nieuw atoomakkoord zullen sluiten.

In zijn toespraak zei IAEC-directeur Edri dat als Iran daadwerkelijk nucleaire wapens verkrijgt, dit ‘geen optie is die Israël, noch de wereld, kan tolereren’.

‘Iran blijft ballistische langeafstandsraketten ontwikkelen, testen en inzetten, in directe schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad, en steunt terroristische organisaties in het hele Midden-Oosten’, waarschuwde hij.

- Advertentie -