24.8 C
Amsterdam

Karsu geeft concert ter ere van 100 jaar Nederland en Turkije

Lees meer

De Turks-Nederlandse zangeres Karsu Dönmez geeft ter ere van de 100-jarige diplomatieke betrekkingen tussen de Turkse republiek en Nederland een concert. Dit gebeurt vandaag in Ankara, de hoofdstad van Turkije.

‘Ik kon geen beter feest bedenken dan Karsu’s mooie muziek om onze vriendschap te vieren’, zegt de Nederlandse ambassadeur Joep Wijnands tegen de Turkse nieuwssite Anadolu Ajansi.

Wijnands is op de hoogte van het feit dat de Turks-Nederlandse diplomatieke betrekkingen ouder zijn dan de honderdjarig oude Turkse republiek. Die voeren namelijk terug tot de hoogtijdagen van het Ottomaanse rijk, vierhonderd jaar geleden. Nadat het sultanaat en kalifaat van de Ottomanen door de grondlegger van de republiek Mustafa Kemal Atatürk werd afgeschaft, werden de eerste diplomatieke banden met Nederland aangehaald. Dit was in 1924.

‘We hebben nu nog steeds een veelzijdige en hechte vriendschap, zegt Wijnands en somt het militaire partnerschap via de NAVO op én de economische banden. Naar verhouding zouden Nederlanders -in vergelijking met andere buitenlandse investeerders- de meeste investeringen in Turkije hebben.

Om dit én de komst van de eerste Turkse gastarbeiders in Nederland 60 jaar geleden te vieren zijn er verschillende activiteiten gepland, waaronder het concert van Karsu in Ankara. ‘Zij symboliseert de speciale band tussen onze landen. Zij is de ambassadeur van Nederland in Turkije, en de ambassadeur van Turkije in Nederland’, aldus Wijnands tegen Anadolu Ajansi.

- Advertentie -