De Koerdisch-Nederlandse Kamerkandidaat Serpil Ates heeft ‘al duizenden bedreigingen gekregen’ uit Turks-nationalistische kringen, vertelt de GroenLinkser aan Omroep West.
‘Er komen tweets langs als: we hebben nieuwe wapens en we gaan ze op jou testen, we komen jou en je moeder zoeken. Je hebt niet het uiterlijk van iemand met roots uit Turkije, je zal er wel zo uitzien omdat je varkensvlees hebt gegeten. Het gaat van discriminerende en racistische opmerkingen tot bedreigingen. Het gaat echt alle kanten op.’
Ates staat zelfs in de toplijst uit een recent onderzoek door de Groene Amsterdammer naar de vele haattweets richting vrouwen in de politiek. Maar ze laat zich niet intimideren.
‘Nee, dat is wat ze willen. Ik ben een vrijgevochten vrouw. Ik doe alles behalve stoppen en angstig zijn. Ik ga gewoon keihard door. (…) Wen er maar aan.’
Serpil Ates kreeg vorige maand extra veel haatberichten binnen nadat de website Turks.nl onjuist beweerde dat Ates PKK-leider Abdullah Öcalan had geprezen. De PPK is een separatistische organisatie die strijd voor een onafhankelijk Koerdistan. De organisatie heeft ook terreuraanslagen gepleegd en staat in Turkije, de EU en de Verenigde Staten op de terreurlijst.
Onder het mom van ‘banden met de PKK’ zijn de afgelopen jaren in Turkije vele tientallen politici, intellectuelen en activisten de bak ingedraaid, waaronder oud-HDP-leider Selahattin Demirtas. Onder diens leiding werd de HDP een factor van belang in de Turkse politiek, die bij de verkiezingen van 2015 zelfs de AKP van een absolute meerderheid afhield. De HDP dreigt inmiddels te worden verboden vanwege ‘banden met de PKK’.
Volgens critici gebruikt de Turkse overheid de aantijging van ‘banden met de PKK’ om dissidente stemmen de kop in te drukken. Hetzelfde zou hij doen met (vermeende) aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen, volgens Erdogan het brein achter de mislukte couppoging van 2016.
Mensen met een ander geluid of een andere opinie zitten in Turkije nu veelal achter de tralies, ziet ook Ates. ‘Daarom denken ze mensen in Nederland met een andere gedachtegang ook te kunnen bedreigen. Op het moment dat mijn Koerdische identiteit naar voren komt, worden ze racistischer dan waar ze anderen van beschuldigen.’
De GroenLinks-politica zit nu nog in de Haagse gemeenteraad. Ze staat 24e op de kandidatenlijst van GroenLinks.