13.7 C
Amsterdam

Koerdische PKK verlengt eenzijdig staakt-het-vuren tot na verkiezingen

Lees meer

De Koerdische PKK verlengt het eenzijdig staakt-het-vuren tot na de Turkse verkiezingen op 14 mei. De PKK, die op de terreurlijst staat van Turkije, de VS en de EU, noemt de naderende parlements- en presidentsverkiezingen van ‘historisch belang’.

De gewapende strijd tussen de PKK en de Turkije duurt al meer dan veertig jaar, met korte episodes van vredesonderhandelingen. De laatste was tussen 2013 en 2015. Er zijn tot nu toe meer dan veertigduizend dodelijke slachtoffers gevallen. In het zuidoosten van Turkije heeft de PKK aan kracht ingeboet, omdat Turkije de oorlog dieper in Iraaks territorium voert met geavanceerde wapens, zoals drones.

Verder meldt de PKK-leiding dat ze achter de beslissing van de pro-Koerdische partij HDP staan om niet met een eigen kandidaat te komen voor de presidentsverkiezingen. ‘We vinden de manier waarop de HDP zich opstelt belangrijk en waardig’, aldus Bese Hozat, woordvoerder van de PKK. Dat meldt nieuwssite Middle East Eye.

De HDP die ongeveer tien procent van het electoraat vertegenwoordigt, kan een doorslaggevende rol spelen, ondanks een dreigend partijverbod. De leiders van de HDP namen onlangs het zekere voor het onzekere door hun kandidaten verkiesbaar te stellen via de lijst van de Groene Partij.

- Advertentie -