7.3 C
Amsterdam

Labourpartij stemt toch in met staakt-het-vuren in Gaza

Lees meer

De Britse Labourleider Keir Starmer heeft de grootste crisis onder zijn leiderschap op het nippertje afgewend. In lijn met honderd Labour-afgevaardigden stemde hij voor een omstreden motie die een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza bepleit.

De motie was ingebracht door de Scottish National Party, die pro-Palestijns is. Starmer heeft zichzelf in het verleden als ‘onvoorwaardelijke steunbetuiger’ van de staat Israël geafficheerd. Zo meldt Middle East Monitor.

Starmer staat al langer onder druk vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Toen hij in november weigerde om een motie voor het onmiddellijk staakt-het-vuren te steunen leidde dat tot veel kritiek, dat uitmondde in een heuse en groeiende opstand binnen de partij.

De opstandige Labour-afgevaardigden dreigden voor de motie van de Scottish National Party te stemmen, wat tot een partijcrisis zou leiden. Starmer wendde deze af door uiteindelijk toch zijn stem te geven voor de motie, hoewel behoorlijk geamendeerd. Critici beweren dat de motie dusdanig is aangepast met voorwendselen dat het in feite niet meer om een staakt-het-vuren gaat.

In de chaotische zitting kreeg het amendement de verbale steun van Labour, maar liepen anderen partijen weg. Hierdoor werd er niet formeel gestemd. Dat zou wel moeten gebeuren, menen critici.

- Advertentie -