18.3 C
Amsterdam

Tinkebell aangehouden op Lesbos na geven van eten aan vluchtelingen

Lees meer

De Nederlandse kunstenares en activist Tinkebell is vanochtend aangehouden op het Griekse eiland Lesbos, waar ze aangespoelde Somaliërs bijstond die dreigden het land te worden uitgezet door de grenspolitie. Dit meldt Griekenland-correspondent Ingeborg Beugel.

Tinkebell deed gisteravond op Instagram verslag op het Griekse eiland. Ze was gestuit op een groep – grotendeels minderjarige – Somaliërs, die met zijn 27’en waren aangespoeld.

De Somaliërs hadden zich verstopt zich in het bos, bang dat de Griekse kustwacht hen illegaal terug op zee dropt: de beruchte ‘pushbacks’, waar de Grieken zich – vermoedelijk met steun van de Europese grenspolitie Frontex – schuldig aan maken.

Tinkebell benaderde Frontex om te helpen, maar die weigerde. Met twee andere hulpverleners besloot ze de Somaliërs ’s nachts met de auto op te zoeken om hen eten en drinken te geven. Verder kunnen ze niets doen: zodra ze zouden besluiten hen in hun auto te laden, beschouwt de kustwacht hen als mensensmokkelaars en belanden ze in de cel.

Uiteindelijk wisten Tinkebell en de twee anderen gisternacht zes ondervoede en onderkoelde Somaliërs te bereiken en hen eten en drinken te geven. Hierna zijn Tinkebell en haar metgezellen op de Griekse autoweg aangehouden. Ze worden vastgehouden op een politiebureau voor verhoor.

Volgens de laatste berichten zijn ze nog niet officieel gearresteerd. Wel staan er alvast advocaten voor hen klaar in het bureau.

In het ergste geval kunnen Tinkebell en de twee anderen worden aangeklaagd voor mensensmokkel, wat haar op minstens 25 jaar celstraf zou kunnen komen te staan, meldt journalist Beugel.

Inmiddels is bekend dat twaalf van de 27 Somaliërs zijn aangekomen in het vluchtelingenkamp. Een zwangere Somalische is in slechte conditie in het ziekenhuis beland. Over de andere veertien Somaliërs is nog niets bekend. Gevreesd wordt dat zij zijn onderschept door de Griekse autoriteiten en terug op zee richting Turkije zijn gestuurd.

De Kanttekening sprak eind augustus met slachtoffers van de pushbacks in Griekenland, waarbij vluchtelingen vaak eerst nog worden gemarteld.

UPDATE: Tinkebell is inmiddels weer op vrije voeten. Er is geen aanklacht tegen haar gekomen, meldt Beugel iets na drieën.

- Advertentie -