13.7 C
Amsterdam

Marokkaanse Spanjaarden: zorgen om groei radicaal-rechtse partij Vox

Lees meer

De Spaanse ‘Marokkaanse Vereniging voor de Integratie van Immigranten’ heeft in Malaga een conferentie tegen moslimhaat georganiseerd. De islamitische gemeenschap in Spanje moet beter beschermd worden tegen het gevaar van moslimhaat, vinden de organisatoren.

Wat de organisatoren vooral zorgen baart is het succes van de radicaal-rechtse partij Vox, die vorige maand de derde partij van het land werd. De partij kreeg 52 zetels: een verdubbeling ten opzichte van het resultaat in april, toen er ook al parlementsverkiezingen plaatsvonden in Spanje.

Vox is tegen het toelaten van niet-westerse migranten. De rechtervleugel van Vox bestaat uit Franco-aanhangers die met weemoed terugdenken aan de tijd van zijn fascistische dictatuur (1939-1975)

Eerder dit jaar lanceerde de Marokkaans-Spaanse organisatoren van de conferentie een app om moslimhaat in Spanje tegen te gaan. De app ‘Islamofobia’ kan gratis worden gedownload via Google Play. Mensen die slachtoffer of getuige zijn van moslimhaat kunnen anoniem de feiten melden.

In Spanje wonen zo’n twee miljoen moslims. Volgens het laatste jaarverslag van het Spaanse ‘Burgerforum tegen Islamofobie’ is veertig procent van de haatmisdrijven in Spanje tegen moslims gericht. Van deze aanvallen vindt 46 procent op het internet plaats.

- Advertentie -