22.9 C
Amsterdam

Marokkaanse YouTuber na vrijlating uit cel: 30 kilo lichter, 1 hartaanval verder

Lees meer

Marokkaans YouTube-fenomeen Chafik Omerani, die filmpjes maakt onder de naam ‘3robi F Merican’, is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is 33 kilo lichter geworden, als gevolg van een hongerstaking, en heeft een hartaanval overleefd.

De YouTuber kreeg drie maanden gevangenisstraf opgelegd omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan laster tegen Marokkaanse instellingen en ambtenaren.

In zijn video’s zet Omerani zich onder meer af tegen het detineren van politieke gevangenen in Marokko. Ook beweert hij dat Marokko informeel nog steeds in handen is van Frankrijk, dat tot 1956 kolonisator was van het koninkrijk.

In protest tegen zijn opsluiting ging Omerani 89 dagen in hongerstaking, en dronk tien dagen zelfs geen water.

De Youtuber, die in de Verenigde Staten woont, werd afgelopen februari gearresteerd op het vliegveld van Rabat. Hij kreeg drie maanden gevangenisstraf en een boete van 3.700 euro opgelegd.

Eerder zei Omerani in een video bedreigd te zijn door de Marokkaanse veiligheidsdiensten: ‘Als je het land binnenkomt laten we jou doen, dit keer zal je niet ontkomen.’

Tijdens zijn proces zei hij dat hij een Amerikaan was, geen Marokkaan. ‘Je hebt ook de Marokkaanse nationaliteit’, antwoordde de rechter. Waarop de Youtuber zei: ‘Mijn enige zonde, waardoor ik hier voor u sta, is dat ik in Marokko ben geboren.’

Nu hij is vrijgelaten, zegt Omerani dat hij gewoon door zal gaan met kritische video’s maken.

Marokko pakt kritische journalisten keihard aan, officieel niet op grond van hun journalistieke werk. Zo werd in 2019 journaliste Hajar Raissouni opgepakt voor ‘buitenechtelijke seks’ en abortus. Haar oom en journalist Soulaiman Raissouni zit in voorarrest vanwege ‘aanranding’. Journalist Omar Radi hangt tien jaar celstraf boven het hoofd voor ‘spionage en verkrachting’. Ook is journalist Maati Monjib begin 2021 tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘witwassing’.

- Advertentie -