22.3 C
Amsterdam

Marokkanen boos op premier Israël na vertonen ‘foute’ kaart van Marokko

Lees meer

De Israëlische premier Benjamin Nethanyahu heeft de toorn gewekt van veel Marokkanen. Dit deed hij door een landkaart van Marokko te tonen waarop de Westelijke Sahara geen onderdeel van het koninkrijk is, meldt de Marokkaan nieuwssite Morocco World News.

Beide landen besloten onlangs hun diplomatieke betrekkingen uit te diepen. De Marokkaanse koning Mohammed VI voerde hierover een prettig telefoongesprek met Netanyahu, vertelt laatstgenoemde in een filmpje op Twitter. Maar door in het filmpje een landkaart van Marokko te tonen, waarop de Westelijke Sahara geen onderdeel is van het koninkrijk, heeft Netanyahu zijn nieuwe vrienden geschoffeerd.

Zo noemt een Marokkaanse twitteraar de kaart van Netanyahu ‘een provocatie in de richting het Marokkaanse volk’ en een gebrek aan respect voor de koning’. Een andere twitteraar vraagt zich af waarom Marokko ‘in tweeën gespleten’ was.

Marokko heeft de de diplomatieke betrekkingen met Israël verbeterd in de verwachting dat Israël de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara zou erkennen. Sinds 1975 voert Marokko het bewind over een deel van de voormalige kolonie, waar de beweging Polisario een strijd voert voor onafhankelijkheid. Israël is op zijn beurt aanwezig in grote delen van de Palestijnse Westbank.

Amerika, dat bemiddelde tussen Israël en Marokko, erkent nu de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara.

- Advertentie -