20.7 C
Amsterdam

Marokko arresteert dissidente YouTuber op vliegveld van Rabat

Lees meer

Het koninkrijk Marokko heeft de kritische YouTuber Chafik Omerani gearresteerd. De aanklacht luidt: ‘het beledigen van de constitutionele instellingen’.

Marokko arresteerde de YouTuber zaterdag na aankomst vanuit Amerika, waar hij woonachtig is, op de luchthaven van Rabat in Marokko. Bij een tussenstop in Brussel maakte hij nog een video (foto), waarin hij zich beklaagde omdat hij moest aantonen dat hij een huis in Marokko heeft.

Eerder zei hij in een video bedreigd te zijn door de Marokkaanse veiligheidsdiensten: ‘Als je het land binnenkomt laten we jou doen, dit keer zal je niet ontkomen.’

De Marokkaanse autoriteiten worden op social media van ontvoering beschuldigd. Maar de openbare aanklager zegt dat Omerani werd gezocht wegens vermeende betrokkenheid bij criminele handelingen, waaronder het plaatsen van een reeks video’s ‘die minachtend zijn voor constitutionele instellingen, organen en overheidsfunctionarissen’.

In zijn video’s zet Omerani zich onder meer af tegen het detineren van politieke gevangenen in Marokko. Ook beweert hij dat Marokko informeel nog steeds in handen is van Frankrijk, dat tot 1956 kolonisator was van het koninkrijk.

Marokko pakt kritische journalisten keihard aan, officieel niet op grond van hun journalistieke werk. Zo werd in 2019 journaliste Hajar Raissouni opgepakt voor ‘buitenechtelijke seks’ en abortus. Haar oom en journalist Soulaiman Raissouni zit in voorarrest vanwege ‘aanranding’. Journalist Omar Radi hangt tien jaar celstraf boven het hoofd voor ‘spionage en verkrachting’. Ook is journalist Maati Monjib onlangs tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘witwassing’.

- Advertentie -