17 C
Amsterdam

Minister Bruins Slot uit ‘zorgen’ over persbreidel in Israël

Lees meer

Minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken heeft tegenover haar Israëlische collega Yisrael Katz haar zorgen geuit over het Israëlische besluit om de Arabische nieuwszender Al Jazeera te blokkeren.

De Israëlische autoriteiten waren zondag het kantoor van Al Jazeera in Oost-Jeruzalem binnengevallen. De actie volgt op het verbod op de Arabische tv-zender door de Israëlische regering. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hekelde de Israëlische actie. ‘Dit is bijzonder laakbaar, een democratische rechtsstaat onwaardig’, zei NVJ-woordvoerder Paul Teixeira.

De minister van Buitenlandse Zaken deelt deze kritiek. ‘Ik heb benadrukt dat persvrijheid cruciaal is, juist ook in tijden van oorlog’, schrijft Bruins Slot op X. ‘Journalisten moeten hun werk kunnen doen in Gaza.’

In haar gesprek met Katz waarschuwde Bruins Slot tegen een grootschalig grondoffensief in Rafah. ‘Dit zou desastreus zijn voor de Gazanen die hier schuilen en politieke consequenties hebben’, aldus de minister. Ze drong bij haar collega aan op veel meer Israëlische actie om noodhulp Gaza in te krijgen.

Wel blijft Nederland Israël steunen tegen Iran, aldus de minister. ‘We veroordelen de aanvallen van Iran en ik verwelkom het EU-besluit om het sanctieregime tegen Iran uit te breiden. De-escalatie en terughoudendheid zijn cruciaal voor Israël en voor de stabiliteit in de hele regio.’

- Advertentie -