13.3 C
Amsterdam

Rapport: Belarus én Polen schuldig aan mishandeling en pushbacks

Lees meer

De crisis aan de Poolse grens leidt tot ‘serieuze mensenrechtenschendingen tegen migranten en asielzoekers’ uitgevoerd door Belarus en Polen. Dat staat in het nieuwe rapport Die Here or Go to Poland van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

‘Terwijl Belarus deze situatie heeft gecreëerd zonder enig omkijken naar de menselijke gevolgen, deelt Polen de verantwoordelijkheid voor het acute lijden in het grensgebied’, stelt HRW.

‘Mannen, vrouwen en kinderen worden nu al weken gepingpongd in de kou. Ze zijn wanhopig toe aan humanitaire hulp’, staat in het rapport, dat gebaseerd is op diepte-interviews met negentien vluchtelingen.

Tenminste dertien mensen zijn inmiddels gestorven, inclusief een Syrisch jongetje van slechts één jaar.

‘Mensen zitten zonder water en voedsel. Sommigen waren gedwongen om moeraswater te drinken of regendruppels op bladeren aan de boom.’

Een Congolese man van 35 met zijn vrouw en drie kinderen (allen onder de zeven jaar) is al twee keer door de Poolse grenswachten teruggeduwd. Aan zijn asielverzoek hadden de grenswachten geen boodschap. ‘Er is geen asiel, er is niks, ga terug waar je vandaan komt’, verklaarde de man aan HRW.

In een reactie op HRW ontkennen de Poolse autoriteiten dat ze aan pushbacks doen, alhoewel ze zelf menen gerechtigd te zijn om mensen onmiddellijk terug te sturen die ‘illegaal’ de grens passeren.

- Advertentie -