17.3 C
Amsterdam

‘Overwinning Trump goed voor Midden-Oosten’

Lees meer

Een overwinning van Donald Trump op 3 november zou een ramp betekenen voor Amerika, maar op de langere termijn een zegen voor het Midden-Oosten. Dit schrijft journalist Jasper Hamann van internetmedium Morocco World News.

Hamann is kritisch over Trumps concurrent Joe Biden, de Democratische presidentskandidaat. Niet alleen is Biden gematigd, terwijl de VS volgens hem echte verandering nodig hebben – die van uiterst links zou moeten komen – maar ook is hij pro-Israël.

Trump is ook pro-Israël, maar zijn isolationistische koers is juist goed voor het Midden-Oosten, stelt Hamann. De VS bemoeien zich hierdoor steeds minder met de regio. En juist die Amerikaanse bemoeienis is volgens Hamann schadelijk.

Dat enkele Arabische landen – waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Saoedi-Arabië – dankzij bemiddeling van Trump diplomatieke banden met Israël aanknopen, daarover laat Hamann zich niet uit. Het feit dat deze Arabische landen dat doen heeft kwaad bloed bij Turkije, Iran en Qatar gezet, die vinden dat de Palestijnse zaak op deze manier wordt verraden.

Afgelopen week onthulde journalist Bob Woodward dat Trump trots is op zijn goede banden met de twee spilfiguren in de regio, de Turkse president Erdogan en de Saoedische prins Mohammed bin Salman. Trump zou die laatste zelfs naar eigen zeggen hebben ‘gered’ van sancties na de moord op journalist Jamal Khashoggi.

- Advertentie -