14.4 C
Amsterdam

Pakistan: protesten na afzetten Khan, nieuwe premier is al gekozen

Lees meer

Nadat het Pakistaanse parlement Imran Khan gisteren heeft afgezet als premier zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren. Ondertussen heeft het parlement al een nieuwe premier gekozen.

In Islamabad en in de zuidelijke havenstad Karachi waren tienduizenden demonstranten op de been, die de afgezette premier steunden. ‘Nooit in onze geschiedenis zijn zulke menigten zo spontaan en in zulke aantallen naar buiten gekomen’, twitterde Khan.

Khan (foto, links) werd gisteren ten val gebracht door een motie van wantrouwen. Hij was impopulair geworden vanwege zijn economische beleid. Om de motie van wantrouwen te voorkomen, had Khan een week eerder het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Maar het Pakistaanse Hooggerechtshof draaide deze beslissing terug.

Volgens Khan zit er achter zijn afzetting een Amerikaans complot, een beschuldiging die goed valt in Pakistan. De Verenigde Staten ontkennen deze beschuldigingen.

De opvolger van Khan wordt vandaag beëdigd in het parlement. Dat is Shehbaz Sharif (70), voormalig eerste minister van de Pakistaanse deelstaat Punjab en voorzitter van de conservatieve Moslimliga, de belangrijkste oppositiepartij van het land.

Shehbaz Sharif (foto, rechts) is de jongere broer van Nawaz Sharif, die tot 2017 president was en zijn positie moest afstaan omdat hij opdook in de Panama Papers. Nawaz Sharif is verboden om zich ooit nog kandidaat te stellen en woont nu in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk.

- Advertentie -