18.8 C
Amsterdam

Palestijnse en Israëlische muzikanten maken samen muziek voor vrede

Lees meer

In een zeldzame vertoning van eenheid en vrede, kwamen jonge Palestijnse, Israëlische en Libanese muzikanten bij elkaar in de Barenboim-Said muziekacademie in Berlijn. Ze luisterden eerst naar elkaars verhalen over de oorlog en vonden daarna letterlijk ‘een gemeenschappelijke toon’ in de muziek. Het concert begon met een minuut stilte voor de slachtoffers aan beide kanten. Dat meldt de nieuwszender Deutsche Welle.

De jonge muzikanten zijn verbijsterd door de oorlog.

Michael Barenboim doceert als professor aan de universiteit. De professor wil dat de muziekschool een ‘safe space’ en een plek van menselijkheid is voor de studenten in deze heftige periode. Hij is de zoon van de oprichter Daniel Barenboim, die dirigent is bij het vredesconcert. De overtuiging is dat er alleen vrede kan zijn op basis van begrip.

‘We moeten ondanks alles, tenminste een plek hebben waar ze bij elkaar kunnen komen, waar ze zichzelf op een vrije en veilige manier kunnen uiten’, zegt Michael Barenboim.

Volgens Regula Rapp, de directrice van de school, zijn er geen verschillen die ‘onoverbrugbaar’ zijn. ‘Ik zie om me heen voortdurend de drang om die te overbruggen via dialoog en muziek’, zegt ze tegen Deutsche Welle en vervolgt: ‘Natuurlijk zijn er veel emoties. Ik zie treurnis, boosheid en angst. Met name angst voor de families en vrienden van de studenten.’

De bezoekers reageren na het concert ontroerd en emotioneel. ‘Dit gaat om veel meer dan muziek’, zegt een man. ‘Om deze mensen van beide kanten samen te zien spelen, maakt me emotioneel’, zegt een vrouw. ‘Het zijn dappere mensen, die broodnodig zijn in deze tijden’, concludeert ze.

- Advertentie -