14.2 C
Amsterdam

Iran strenger op naleven hijab-regels

Lees meer

De ultraconservatieve Iraanse president Ebrahim Raisi heeft officieel bevolen om de kuisheids- en hijabwet strikt toe te passen. Dit meldt het Irankritische platform Iran International.

Sinds de Iraanse Revolutie in 1979 moeten Iraanse vrouwen en meisjes vanaf negen jaar verplicht een zwarte hijab dragen en hun lichaam verhullen in wijde kleding. Met name in de steden zoeken vrouwen soms het randje van het toelaatbare op, door hun hijab zo ver mogelijk naar achteren te dragen of een gekleurde hijab om te doen.

Raisi noemt het niet naleven van de hijabregels een ‘georganiseerde bevordering van morele corruptie in de islamitische samenleving’. Hij suggereert dat de Verenigde Staten achter deze ‘corruptie’ zitten.

‘De vijanden van Iran en de islam, die uitgebreid satelliet-tv en social medianetwerken gebruiken, hebben zich gericht op de culturele ruggengraat van de samenleving en de fundamenten van haar religieuze waarden.’

Er is geen bewijs van enige buitenlandse samenzwering. Wel zijn er enkele Iraanse activisten in het Westen die campagne voeren tegen de verplichte hijab .

Straatpatrouilles door de hijabpolitie of kuisheidspolitie waren de afgelopen weken al geïntensiveerd, waarbij vrouwen die hun hoofddoek ‘te losjes’ droegen slachtoffer werden van verbale intimidatie en fysiek geweld. Dit heeft geleid tot protestgeluiden in Iran, ook door gematigde religieuze leiders.

- Advertentie -