20.2 C
Amsterdam

Pro-Erdogankrant jaagt op gevluchte Turkse journalist in Duitsland

Lees meer

De gevluchte Turkse journalist Cevheri Güven, die door Turkije wordt beschuldigd lid te zijn van de Gülenbeweging, voelt de hete adem van de Turkse pro-Erdogankrant Sabah in zijn nek. De krant publiceerde zijn adres en stiekeme foto’s.

In Youtube-video’s beschuldigt Güven de Turkse regering geregeld van corruptie. Onlangs beweerde hij dat journalist Hande Firat, die tijdens de coup in 2016 live op tv FaceTime’de met president Erdogan, een dag voor de coup met de Turkse geheime dienst sprak. Daarmee suggereerde Güven dat dit gesprek uit 2026 voorgekookt was, terwijl Erdogan tijdens het gesprek nog deed lijken alsof hij het volk ‘spontaan’ oproept de straat op te gaan tegen de coup.

Güven vermoedt dat Sabah hem wil pakken om deze video. Maar de krant volgde Güven al enkele maanden in het geheim in zijn nieuwe land Duitsland, aldus Sabah, dat gisteren een foto van hem op straat publiceerde. De krant noemt hem de ‘propaganda-imam’ van de Gülenbeweging. Erdogan zegt dat die beweging achter de mislukte staatsgreep van 2016 zit. Sabah noemt het huis van Güven, waarvan het foto’s publiceerde, een ‘centrum van laster’.

Güven gelooft dat de klopjacht op hem is georganiseerd door de Turkse geheime dienst, die volgens Duitse media wel vaker verleden Turkse dissidenten in Duitsland bespioneert.

Verschillende Turkse journalisten in ballingschap zijn aangevallen door ‘onbekenden’. Zo werd in maart dit jaar journalist Ahmet Dönmez in de Zweedse hoofdstad Stockholm aangevallen door twee mannen, die hem bewusteloos sloegen. In juli 2021 werd journalist Erk Acarer, ‘met vuisten en messen’ aangevallen bij zijn flat in Berlijn. En in 2020 werd Abdullah Bozkurt aangevallen in Stockholm door drie mannen, waarbij de Turks-Zweedse onderzoeksjournalist verwondingen opliep aan zijn gezicht, hoofd, armen en benen.

- Advertentie -