16.2 C
Amsterdam

Protest tijdens Dodenherdenking is tegen Martin Bosma (PVV)

Lees meer

De persoon achter de aangemelde demonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei heeft zich kenbaar gemaakt. De activist Frank van der Linde zit achter het protest. Hij is tegen deelname van de Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) bij de herdenking, meldt de Amsterdamse stadszender AT5

Vanuit verschillende kanten werd bij de extra beladen Dodenherdenking expliciet gevraagd om niet te demonstreren. Toch wil de activist Frank van der Linde ook op die dag van zich laten horen. Althans, hij zegt tegen het Parool dat het om een ‘stil protest’ gaat, met ‘respect’ voor de herdenking, maar wel met een bord waarop ‘geen fascisten bij de Dodenherdenking’ staat.

Martin Bosma zou volgens Van der Linde een exponent zijn van de racistische omvolkingstheorie en daarom niet op zijn plek bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Waar het protest zal plaatsvinden, is nog onbekend.

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en officier van justitie) wil zich echter niet twee keer in korte tijd aan dezelfde steen stoten, en het protest zoveel mogelijk willen weghouden van de Dam. Bij de opening van het nieuwe Holocaustmuseum was er veel onvrede over de zichtbaarheid van pro-Palestijnse demonstranten. Dat was toen tegen de deelname van de Israëlische president bij de openingsceremonie, maar Holocaustslachtoffers en nabestaanden vonden het toch krenkend.

- Advertentie -