16.8 C
Amsterdam

PvdA eist transparantie kabinet over relatie met Marokko

Lees meer

PvdA-Kamerlid Kati Piri wil dat het kabinet transparant is over de Nederlandse relatie met Marokko. Al een jaar lang zijn er in de Marokkaanse media berichten over mogelijk deals tussen Nederland en Marokko, terwijl het kabinet weinig loslaat, aldus Piri.

Ze stelde in de zomer van 2021 al Kamervragen hierover, maar kreeg in oktober pas antwoord. De minister legde uit dat Nederland werkt aan een uitleveringsverdrag met Marokko. Over dit antwoord is Piri ontevreden. Piri: ‘Met geen woord wordt er gerept over de mensenrechtensituatie in het land.’

Piri maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de situatie in de Rif en het opsluiten van activisten in dat gebied. ‘Bij elke vraag naar de Hirak-activisten die nog steeds gevangen zitten, is het antwoord steevast dat Nederland zich niet mengt in de rechtsgang van Marokko. Nogal raar antwoord, omdat die politieke rechtszaken zijn veroordeeld door mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International.’

Daarbij werkt Nederland nu aan een uitleveringsverdrag met Marokko, waar veel politieke gevangenen in de cel zitten, en erkende onlangs de soevereiniteit van het Noord-Afrikaanse koninkrijk over de Westelijke Sahara. De PvdA-parlementariër is kritisch over dat laatste. De annexatie door Marokko van de Westelijke Sahara is internationaal omstreden.

Tevens hekelt Piri premier Mark Rutte, die de Marokkaanse premier gisteren ontving op het Binnenhof en sprak over een ‘sterke relatie’ en een ‘prettige samenwerking’. Ze brengt in herinnering dat Nederland graag een akkoord bereikt met Marokko om migranten daarvandaan tegen te houden en terug te sturen. Die wens ‘mag er niet toe leiden dat er een oogje dicht wordt geknepen over de barre situatie van mensenrechten in Marokko’.

- Advertentie -