18.9 C
Amsterdam

Rapport: nog nooit zoveel journalisten wereldwijd in de gevangenis als nu

Lees meer

Er zat in 2020 een recordaantal journalisten in de gevangenis. Dat meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

Volgens deze internationale perswaakhond gaat het om tenminste 274 journalisten. Dat is twee meer dan in 2016, het laatste piekjaar.

In China (47) worden volgens het CPJ de meeste journalisten opgesloten, Turkije (37) staat op de tweede plaats. Daarna volgen Egypte en Saoedi-Arabië. Als meetdatum is gekozen voor 1 december 2020.

Autoritaire regimes traden dit jaar hard op tegen journalisten die over het coronavirus schreven, of over politieke onrust berichtten. In 2020 belandden 34 journalisten in de gevangenis omdat ze zogenaamd nepnieuws hadden verspreid, in vergelijking met 31 in 2019.

Opvallend is volgens het CPJ de aftakeling van de Verenigde Staten. Er zitten geen journalisten in de gevangenis, maar wel werden 110 journalisten opgepakt of aangeklaagd in 2020. Ook werden ongeveer 300 journalisten aangevallen, vaak door de autoriteiten. Twaalf journalisten worden nog steeds strafrechtelijk vervolgd. Sommigen lopen het gevaar om alsnog in de gevangenis te belanden.

Vorige week executeerde Iran, waar vijftien journalisten gevangen zitten, de journalist Ruhollah Zam. Hij werd beschuldigd van spionage, het verspreiden van nepnieuws, het beledigen van de islamitische waarden en ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land.

- Advertentie -