15.7 C
Amsterdam

Rechter: Denk gaf Haagse lijsttrekker terecht de bons

Lees meer

Volgens de rechter heeft de landelijke partijtop van Denk terecht Abdoel Haryouli ontslagen als lijsttrekker van Den Haag. De politicus gaat in hoger beroep.

Vorig jaar beschuldigde Haryouli de landelijke partijtop van Denk van afluisterpraktijken. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zouden Haryouli en twee andere bestuurders van de Haagse afdeling zijn afgeluisterd door een medewerker van de Tweede Kamerfractie. Ook zouden er stiekem opnamen gemaakt zijn van een gesprek met Haryouli in een Haags restaurant, waarmee hij werd gechanteerd door de partijtop.

Haryouli zei op de opname dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders niet op een zwarte kandidaat stemmen. Racisme, volgens Denk, die Haryouli afzette als lijsttrekker en uiteindelijk royeerde. Volgens Haryouli worden zijn uitgespraken uit zijn verband gerukt.

Tijdens de rechtszaak over het ontslag erkende Denk dat de partij een geluidsfragment had gekregen van het gesprek in het restaurant. ‘Maar anders dan de werknemer denkt, betekent dat nog niet dat de werkgever de opdracht heeft gegeven’, oordeelt de rechter. Daarvoor is ‘volstrekt onvoldoende bewijs’.

De rechter neemt het Haryouli kwalijk dat hij niet heeft geprobeerd om eerst binnen de partij zijn grieven aan te kaarten. Zelfs als zijn beschuldigingen beter gefundeerd zouden zijn, had dat volgens de rechter eerst gemoeten.

- Advertentie -