18.6 C
Amsterdam

Riffijns-Nederlandse nieuwssite offline na ‘aanval door Marokkaanse hackers’

Lees meer

De Riffijns-Nederlandse nieuwssite Arif News is offline gehaald door Marokkaanse hackers die critici van het regeringsbeleid monddood willen maken. Dit schrijft Arif News zelf op Facebook.

Arif News is een Nederlandstalige website met nieuws over de Rif, het noordelijke deel van Marokko dat zich door de centrale overheid in Rabat achtergesteld voelt. De website zet de strijd tegen het Marokkaanse regime voort.

‘We weten dat Marokko ons in de gaten houdt’, vertelde Amazigh Ayaou, oprichter van Arif News, vorig jaar aan de Kanttekening.

In 2016 en 2017 vonden in de Rif de protesten plaats voor een verbetering van de leefomstandigheden aldaar. De protesten werden hard de kop ingedrukt en de leiders van de protesten kregen celstraffen tot twintig jaar.

Het zal enkele dagen kosten om de website weer online te krijgen, meldt Arif News. Aan opgeven denkt de site niet. ‘Voor ons is het juist een motivatie om door te gaan. Dat ze ons monddood willen maken is voor ons een bewijs dat we op de goede weg zijn en dat we ze pijn doen ondanks onze simpele middelen!’

Het Marokkaanse regime staat er al langer om bekend dat het onafhankelijke journalisten tegenwerkt. Volgens perswaakhond Committee to Protect Journalists breekt Marokko in de computers en telefoons van journalisten en draait het land de vrije pers de nek om.

- Advertentie -