13.1 C
Amsterdam

Rotterdam wil discriminatie moslima’s effectiever aanpakken

Lees meer

De gemeente Rotterdam gaat in gesprek met moslima’s over hun ervaringen met straatintimidatie. Wethouder Bert Wijbenga (VVD) vindt dit nodig om de juiste maatregelen te kunnen nemen, meldt Dagblad 010.

Moslima’s met een hoofddoek worden vaak geconfronteerd met discriminatie op straat en de arbeidsmarkt. Ze worden ook online geïntimideerd. Hierbij gaat het ook om ‘exposing’: dat is wanneer moslima’s die zich ‘onzedig’ kleden of gedragen aan de schandpaal worden genageld door mannelijke moslims, zoals influencer Youness Ouaali dat doet op zijn Instagramaccount.

Volgens Wijbenga, die nu al een zo’n gesprek met moslima’s erop heeft zitten, is het voor hen niet altijd duidelijk of de intimidatie te maken heeft met hun vrouw-zijn of met hun religie. ’Daarnaast blijkt ook het onderscheid tussen een compliment en een belediging, vooral voor vrouwen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, soms lastig te maken.’

De wethouder benadrukt dat imams, scholen en sportclubs een belangrijke rol kunnen spelen bij de bestrijding van het probleem. De signalen die er nu zijn benadrukken in de ogen van Wijbenga het belang van een integrale aanpak en een nauwe samenwerking met antidiscriminatiebureau Radar en het online jongerenwerk.

- Advertentie -