16.7 C
Amsterdam

Rotterdamse moeders lopen mars voor moeders en kinderen in Gaza

Lees meer

Rotterdamse moeders verenigd onder de naam Mama Revolutie liepen zaterdag 5 januari een protestmars voor de omgekomen moeders en kinderen in Gaza, Congo en Soedan. Zo meldt de nieuwssite Turkinfo.

Ze vinden onder meer dat het zinloze geweld in Gaza moet stoppen en willen een een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren. Daarnaast vragen ze onvoorwaardelijke hulp aan de kinderen en andere inwoners van Gaza.

De vrouwen droegen babypoppen, gewikkeld in verband met bloedvlekken of  andere objecten gewikkeld in lijkwaden.

Foto: Wendy de Rijk

‘Ze hebben namen, ze hadden dromen’, staat op een banner op het podium waar een Palestijnse vrouw een toespraak houdt. ‘Ik ben een mens, ik ben Palestijns, geliefd om mijn stilte en gehaat wanneer ik me uitspreek’, draagt zij in een gedicht voor. Het gedicht eindigt met de woorden: ‘We horen over mensenrechten, maar zien niks menselijks.’

De moeders vragen bovendien aandacht voor het geweld in Congo en Soedan, waar al jaren slachtpartijen onder de burgerbevolking plaatsvinden. De Soedanese paramilitaire groepering Rapid Support Forces veroverde in december vorig jaar de tweede stad van Soedan, Wad Madani. Tot nu toe zijn er dit jaar ruim 12.000 doden gevallen in Soedan. Meer dan een miljoen Soedanezen zijn het land uit gevlucht, terwijl er in Soedan 5,4 miljoen ontheemden zijn.

Ook in Congo komt het geweld voort uit strijd tussen rebellengroepen en het regeringsleger. In Oost Congo hebben de M-23-rebellen een deel van het land overgenomen. Het volk is de dupe van deze strijd. Meer dan een half miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en 6.9 miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land.

Foto: Wendy de Rijk
- Advertentie -