28 C
Amsterdam

Senatoren VS willen Chinese scifi-serie van Netflix weren om Oeigoeren

Lees meer

Vijf Amerikaanse senatoren hebben Netflix gevraagd om geen televisieserie te maken van de Chinese sciencefictiontrilogie Het Drielichamenprobleem, vanwege de onderdrukking van de Oeigoeren door China.

Netflix kondigde eerder deze maand aan van de drie boeken een live action-serie te willen maken, die zal worden geregisseerd door D.B. Weiss en David Benioff, de auteurs van de HBO-serie Game of Thrones.

De trilogie is geschreven door Liu Cixin. In een brief aan Netflix wezen de vijf senatoren, allen Republikeinen, op een interview uit 2019 met Liu in het tijdschrift the New Yorker. Hierin verdedigde de schrijver het Chinese beleid in Xinjiang.

‘De regering helpt in ieder geval hun economie en probeert ze [de Oeigoeren] uit de armoede te halen’, zei Liu. ‘Als je het land wat losser zou maken, zouden de gevolgen verschrikkelijk zijn.’

De vijf senatoren vroegen Netflix om ‘het bieden van een platform aan meneer Liu bij de productie van dit project serieus te heroverwegen’. Netflix heeft nog niet gereageerd.

De Verenigde Staten en diverse mensenrechtenorganisaties hebben regelmatig kritiek geleverd op de manier waarop China de Oeigoeren behandelt. Zo worden er volgens schattingen minstens een miljoen Oeigoeren vastgehouden in zogenoemde heropvoedingskampen, waar ze onderworpen zijn aan een streng regime, ideologisch gehersenspoeld worden en dwangarbeid moeten verrichten. Ook vernietigt de Chinese overheid moskeeën in het gebied en worden veel Oeigoerse vrouwen verkracht door Han-Chinezen of gesteriliseerd. Critici vrezen een genocide.

Eerder deze maand lag de live action remake van de Disneyfilm Mulan onder vuur. Voor Mulan werd gefilmd in Xinjiang en werkte Disney samen met diverse overheidsinstanties, waaronder de propaganda-afdeling van de Chinese Communistische Partij in Xinjiang.

- Advertentie -