23.1 C
Amsterdam

Taliban: commissie gaat zich buigen over ‘media-problemen’

Lees meer

De Taliban stellen een perscommissie in, die zich gaat buigen over ‘media-problemen’ in hoofdstad Kabul. Dit maakt Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen bekend.

‘In Kabul is een comité van drie leden in het leven geroepen om de media gerust te stellen’, twittert Shaheen (foto), die werkt vanuit het Taliban-kantoor in Qatar.

Shaheen lijkt te refereren naar het feit dat Afghaanse en internationale journalisten hebben gezegd dat ze zijn geslagen of mishandeld terwijl ze probeerden verslag uit te brengen in de hoofdstad.

‘Een lid van de Culturele Commissie, een lid van de Vereniging van Journalisten en media-kanalen en een lid van de politieafdeling van Kabul zullen deelnemen als lid. Zij zullen zich buigen over de mediaproblemen in Kabul.’

Twitteraars vrezen dat het woord ‘mediaproblemen’ codetaal is om de pers te muilkorven.

Volgens Afghanistan-deskundige Sangar Paykhar willen de Taliban de buitenwereld overtuigen dat ze geen barbaren zijn, en zouden buitenlandse journalisten om die reden welkom zijn. Tegelijkertijd is kritiek op de islam verboden en willen de Taliban dat de media zich aanpassen aan islamitische normen, aldus Paykhar.

Ondertussen komen er steeds meer berichten uit Afghanistan dat de Taliban wraak zoeken op journalisten. Volgens Deutsche Welle hebben de Taliban een familielid van een Deutsche Welle-journalist in Afghanistan vermoord, na een klopjacht op deze journalist, die inmiddels niet meer in Afghanistan woont.

Ook zijn twee journalisten die voor Afghaanse media werkten opgepakt, meldt Deutsche Welle. Een van hen zou zijn doodgeschoten.

Sommigen journalisten ‘weten dat ze een grote X op hun rug hebben, omdat ze uitgesproken tegen de Taliban zijn’, zei CNN-correspondent Clarissa Ward begin vorige week.

In een VN-rapport staat dat de Taliban ‘prioriteitenlijsten’ hebben van mensen die ze willen arresteren en hiervoor de huizen langsgaan.

- Advertentie -