13.3 C
Amsterdam

Turkije hekelt ‘populistische’ Haagse motie over Armeense Genocide

Lees meer

Turkije veroordeelt een motie over de Armeense Genocide die gisteren door de Tweede Kamer is aangenomen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken noemt de beslissing ‘waardeloos’ en ‘populistisch’. ‘Dit besluit (…) om de geschiedenis te herschrijven op basis van politieke motieven is van nul waarde.’

Het Nederlandse parlement stemde in overweldigende meerderheid voor de motie van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die de Nederlandse regering oproept om de Armeense Genocide te erkennen. Het Nederlandse parlement erkent sinds 2018 de Armeense Genocide, maar de Nederlandse regering doet dat niet.

In de Eerste Wereldoorlog werden zo’n anderhalf miljoen Armeniërs, en honderdduizenden andere christelijke minderheden om het leven gebracht in het Ottomaanse Rijk. Volgens historici en genocide-onderzoekers was hier sprake van een genocide, maar de Turkse overheid ontkent dit tot op de dag van vandaag en voert een actieve ontkenningspolitiek. Landen die de Armeense Genocide wel erkennen kunnen op de woede van Ankara rekenen.

De regering kan besluiten de motie naast haar neer te leggen. Dit zal vermoedelijk ook gebeuren. Vóór de stemming van donderdag had de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok afgeraden het bloedbad als genocide te erkennen, omdat de term ‘een enorme connotatie’ zou hebben. Mark Rutte zei eerder dat de motie niet zal bijdragen aan verzoening tussen Armenië en Turkije.

In de Tweede Kamer stemde alleen Denk tegen de motie-Voordewind. Denk heeft er een hekel aan om pro-Erdogan te worden genoemd, maar uit een kiezersonderzoek van Ipsos blijkt dat 75 procent van de Denk-kiezers het een goede zaak zou vinden als de partij achter de Turkse president staat.

De islamitisch geïnspireerde partij Nida is ook tegen de erkenning van de Armeense Genocide. Nourdin el-Ouali beschouwde het debat in de Tweede Kamer over de Armeense Genocide als een verkiezingstruc, zei hij vorige week, om ‘Turken’ en moslims zwart te maken voor electoraal gewin.

- Advertentie -